22-Wekenprik

Bescherm je baby tegen kinkhoest. Haal de 22wekenprik bij een consultatiebureau bij jou in de buurt.

Aanmelden voor de 22weken prik


De 22 wekenprik beschermt jou en je baby tegen kinkhoest. Dit is voor baby’s een zeer ernstige ziekte.

Kinkhoest is een erg besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. De bacterie maakt een gifstof aan. Hierdoor ontstaan hoestbuien die wel maanden kunnen doorgaan. Baby’s kunnen het erg benauwd krijgen en in ademnood komen.

Baby’s krijgen in Nederland al een vaccinatie tegen kinkhoest. Maar dat kan pas als ze 2 maanden oud zijn. Dat betekent dat ze de eerste maanden na de geboorte nog niet beschermd zijn tegen kinkhoest. En juist dan zijn ze kwetsbaar.

Je kunt jezelf tijdens je zwangerschap laten vaccineren tegen kinkhoest. Je baby is dan vanaf dag 1 beschermd tegen de ziekte. Je kunt de prik halen vanaf de 22e week van je zwangerschap. Daarom de naam 22 wekenprik.

Afspraak maken

Vanaf 16 december 2019 krijgen alle zwangere vrouwen de 22 wekenprik gratis aangeboden. Om de 22 wekenprik te halen, maak je zelf een afspraak met het consultatiebureau via het formulier aanmelden voor de 22weken prik. Je kunt ook bellen met 0900 - 8433.

De arts of verpleegkundige geeft je dan meer uitleg over de vaccinatie. Ook krijg je tijdens de afspraak meteen informatie over de vaccinaties die je baby later krijgt aangeboden via het Rijksvaccinatieprogramma.

Meer informatie over de 22wekenprik vind je op 22wekenprik.nl

Waar wij zitten

vind de locatie bij jou in de buurt