Vegetarisch

Wanneer je zelf gewend bent vegetarisch te eten, kun je dat gewoon blijven doen als je kinderen krijgt. Als je je kind maar gezonde voeding geeft en erop let dat het voldoende ijzer en vitamine B12 binnenkrijgt, is dat geen enkel probleem.

Wat geef je in plaats van vlees?

Je kunt in plaats van vlees allerlei plantaardige producten gebruiken, zoals tofoe, peulvruchten, kant-en-klare vleesvervangers en tempé, maar ook eieren. In deze producten zit ook ijzer. In quorn en kaas zit maar weinig ijzer en ze zijn daarom geen volwaardige vleesvervangers. Er zit bovendien veel verzadigd vet in kaas. Denk er wel aan dat het product voor je baby niet te veel zout mag bevatten. Wacht liever nog even met het geven van tempé en seitan tot je kind 1 jaar oud is: tempé is heel vezelrijk en seitan heel zout.

Vitamine B12 haal je alleen uit dierlijke producten. Het is verstandig om je kind voldoende melk en melkproducten te geven, omdat een tekort aan vitamine B12 leidt tot een vorm van bloedarmoede.

Hoe krijgt je kind voldoende ijzer binnen?

Plantaardig ijzer neem je minder makkelijk op dan ijzer uit dierlijke producten. Vitamine C stimuleert de opname van plantaardig ijzer. Het is daarom verstandig om bij elke maaltijd ook groente of fruit of een beetje sinaasappelsap te geven. Verder komt ijzer ook voor in brood, graanproducten en peulvruchten.

 

Goedgekeurde informatie!

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Gerelateerde onderwerpen