Hielprik

Tussen de vierde en zevende dag na de geboorte neemt een medewerker van de jeugdgezondheidszorg of de verloskundige de hielprik af. Er worden dan een paar druppeltjes bloed uit de hiel van je baby gehaald. Meestal wordt de hielprik gecombineerd met de gehoorscreening, ook wel gehoortest genoemd.

Binnen zeven dagen

Wanneer binnen zeven dagen na de bevalling nog niemand voor de hielprik is geweest, neem dan contact op met het consultatiebureau.

Waarom de hielprik?

Het bloed van je kind wordt in een laboratorium onderzocht op:

  • ziekte van de schildklier;
  • ziekte van de bijnier;
  • taaislijmziekte (cystic fibrosis);
  • een vorm van bloedarmoede (sikkelcelziekte);
  • en een aantal stofwisselingsziekten.

De hielprik wordt zo snel mogelijk na de geboorte afgenomen. Zo kan schade aan de gezondheid en de ontwikkeling van je kind voorkomen worden. Het is daarom erg belangrijk dat je kind meedoet aan het onderzoek. De meeste van deze ziekten zijn niet te genezen, maar wel te behandelen met medicijnen of een dieet. Op de website RIVM.nl vind je nog meer informatie.

Niet leuk, maar wel belangrijk

Deelname aan de hielprik is vrijwillig. Je moet dus toestemming geven voor de prik. Meedoen aan de hielprik is gratis. De prik is op zich niet heel pijnlijk, maar je kind kan even gaan huilen. Dit is meestal van schrik.

Geen bericht, goed bericht

Als de uitslag van het onderzoek goed is, ontvang je géén bericht. Als je dus binnen vier weken nog niets gehoord hebt, is de uitslag goed. Als de uitslag afwijkt (misschien niet goed is), ontvang je bericht.

Een tweede hielprik

Heel soms moet er nog een hielprik worden uitgevoerd binnen twee weken na de eerste hielprik. Bijvoorbeeld omdat de uitslag niet duidelijk is. Over deze uitslag van de tweede hielprik ontvang je altijd bericht, ook als de uitslag goed is.

 

Goedgekeurde informatie!

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.