Vader geworden

Je bent vader geworden. Dit is een mooi en bijzonder moment, maar het is ook heel erg wennen. Ervaringen van anderen kunnen je hierbij helpen, maar het vaderschap moet je vooral leren in de praktijk.

Wennen aan je vaderrol

Kan ik mijn kind alles geven wat het nodig heeft? Hoe blijft mijn kind gezond? Is het normaal dat mijn kind zoveel huilt? Ben ik overbezorgd? Je kunt als vader met vragen zitten en een grote verantwoordelijkheid voelen. Je sociale leven verandert en je hebt wat minder tijd voor jezelf. Gun jezelf de tijd om hieraan te wennen en praat met je partner over de veranderingen en wat dit met je doet.

Er zijn ook boeken met ervaringen van andere vaders (bijvoorbeeld bekende Nederlanders, zoals Kluun, Beau van Erven Dorens en Bastiaan Ragas) waar je wat aan kunt hebben. Ook ervaringen van familie of vrienden en advies van professionals kunnen je ondersteunen in jouw groei als vader.

Van partnerschap naar ouderschap

Misschien merk je dat je relatie verandert: ineens ben je een gezin en draait (bijna) alles om jullie baby. Terwijl moeders enkele weken verlof hebben om voor de baby te zorgen, moeten vaders vaak vrij snel weer aan het werk. Wanneer je na een drukke dag thuiskomt, is het dan soms best schakelen.

Bespreek goed met je partner waar jullie behoefte aan hebben. Samenwerking en afstemming is niet alleen belangrijk voor jullie, het is ook beter voor jullie kind.

Minder goed in je vel zitten

Uit onderzoek blijkt dat sommige mannen meer angst, onzekerheid en depressie voelen na de komst van een kind. Schrik hier niet van maar houd jezelf goed in de gaten. Ook hierbij geldt: praat erover met je partner en/of met familie of vrienden en zoek hulp (via de huisarts) als het je allemaal teveel dreigt te worden. Het is beter voor je kind als jij goed in je vel zit.

Vrouwen na de bevalling

Vrouwen kunnen na de bevalling last hebben kraamtranen. Deze emoties komen los door veranderende hormonen, moeheid en de grote veranderingen die plaatsvinden. Soms is er zelfs sprake van een postnatale depressie. Als je je zorgen maakt over je partner, praat er met elkaar over en vraag hulp via de huisarts als jullie er niet goed uitkomen.

Steun bieden na de bevalling

Als vader kun je op allerlei manieren een bijdrage leveren aan het gezinsleven. Zo kun je het kraambezoek regelen, de verschillende taken in het huishouden doen en koken. Natuurlijk kun je ook voor jullie baby zorgen. Je kunt bijvoorbeeld de baby de fles geven, in bad doen, een schone luier geven of troosten wanneer hij of zij huilt.

Een taak die vaak bij de vaderrol hoort is het regelen van de geboorteaangifte bij de gemeente. Denk ook aan het regelen van kraamverlof, ouderschapsverlof en als je niet getrouwd bent de erkenning van je kind.

 

Goedgekeurde informatie!

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.