Slaaphouding

De houding waarin je kind slaapt is belangrijk voor de veiligheid en voor de ontwikkeling van het hoofd.

Op de rug slapen

Leg je baby vanaf de geboorte op zijn rug in bed. Deze houding verkleint de kans op wiegendood omdat je baby vanaf de rug niet kan omrollen naar de buik. Stop het laken en de deken altijd strak en stevig in. Dan blijft je baby op zijn rug liggen. Je kunt je baby ook in een passende babyslaapzak leggen.

Je hoeft niet bang te zijn dat je baby stikt als hij spuugt. Baby's draaien automatisch hun hoofdje om.

Voorkeurshouding

Leg je baby op de rug met het gezicht om de beurt naar links of naar rechts. Sommige baby's draaien hun hoofd vanzelf naar een favoriete kant. Als je baby steeds met het hoofd naar dezelfde kant ligt, bestaat het risico dat het een voorkeurshouding ontwikkelt.

  • Je kunt dit proberen tegen te gaan door bijvoorbeeld een mobiel boven de andere kant van het bed te hangen.
  • Je kunt het bed regelmatig andersom opmaken of het hele bed omdraaien.
  • Als je flesvoeding geeft, neem dan je baby de ene keer op je linkerarm en de andere keer op je rechterarm.
  • Je kunt je baby overdag, als hij wakker is, af en toe eens op zijn buik leggen. Dat is goed voor de ontwikkeling van zijn motoriek. Blijf er wel bij als je baby op zijn buik ligt.

Buikligging en zijligging

Leg je baby niet op zijn zij. Met deze houding verhoog je het risico op wiegendood en na enkele weken ontstaat de kans dat je baby op zijn buik rolt. Bij de ene baby gebeurt dit wat eerder dan bij de andere. Je baby op de zij vastleggen met behulp van zogeheten stabilisatierolletjes of wigjes is geen veilige oplossing.

Niet te warm toestoppen

Zorg ervoor dat je kind het niet te warm krijgt. Gebruik geen dekbed bij kinderen jonger dan twee jaar. Een dekbed is te warm en baby's kunnen zich er onder wurmen. Gebruik in plaats hiervan een deken en/of een laken. Maak het bed kort op, zodat de voeten van je baby bijna het voeteneind van het bed raken.

Je kunt ook een slaapzak of trappelzak gebruiken in plaats van een deken en laken. Let daarbij wel op de juiste maat. Dek een baby met koorts minder toe dan normaal.

Draaien

De meeste baby's kunnen zelf draaien als ze vijf maanden zijn. Is je baby nog niet sterk genoeg om zelf terug te draaien? Gebruik dan een slaapzak of trappelzak. Je kunt daarbij een laken stevig instoppen dwars over de heupen en benen. Zo kan je baby minder gemakkelijk omdraaien.

Inbakeren

Soms worden baby's die veel huilen of onrustig slapen ingebakerd. Bij het inbakeren wikkel je je baby stevig in doeken. Of gebruik een kant-en-klare inbakerzak. Dat is vaak veiliger en makkelijker dan een doek die los kan gaan. Overleg met het consultatiebureau als je je baby wilt inbakeren. Zij kunnen ook tips geven hoe je een vast patroon opbouwt bij het slapengaan en hoe je bijvoorbeeld zorgt voor minder prikkels en meer regelmaat. Dat is vaak effectief.

 

Goedgekeurde informatie!

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.