Ik als vader

Als je net vader bent geworden, verandert er heel veel in je leven. Zowel alleen als samen moet je naar nieuw evenwicht zoeken.

Afstemming

Opeens moeten jullie non-stop rekening houden met een kind. Praat met elkaar over de veranderingen die dit teweeg brengt in je relatie en bespreek de taakverdeling. Doe dit liefst al voor de geboorte van je kind: goede voorbereiding en afstemming helpt je in het ouderschap.

Verantwoordelijkheid

Vader zijn wordt als een grote verantwoordelijkheid ervaren. Je hebt misschien het gevoel dat je een deel van je vrijheid kwijt bent. Hoe maak je tijd voor jezelf en je partner? Praat hierover met je partner, of vrienden. Vraag andere ouders hoe zij dit oplossen.

Onzekerheid

Het kan zijn dat je je onzeker voelt en je afvraagt of je het wel goed doet. Vooral als de kraamhulp weg is en jullie het alleen moeten doen. Je weet nog niet wat normaal is of niet, bijvoorbeeld als je 's nachts geluiden hoort.

Om deze onzekerheid te verminderen, helpt het om op internet op zoek te gaan naar antwoorden op je vragen. Deel je ervaringen ook met anderen. Vraag ook aan je partner hoe zij met de situaties omgaat waar jij je onzeker over voelt.

Werkdruk

Als je werkdruk ervaart, ga dan zo snel mogelijk een eerlijk en open gesprek aan met je werkgever. Geef aan dat je graag meer tijd met je pasgeboren baby wil doorbrengen. Probeer tot een verlofregeling te komen. Als dit niet lukt, kijk dan of je met vakantiedagen iets kan regelen om meer tijd te kopen.

De eerste weken

Vaders hebben vaak maar een korte verlofperiode. Zorg daarom dat je niet alleen praktisch, maar ook emotioneel goed voorbereid bent. Weet dat je iedere situatie aankan. En zorg voor support van vaders uit je netwerk voor je eigen steun. Zorg ook voor een of meer mensen uit je vriendenkring die mee willen helpen wanneer de kraamhulp weg is.

Opvoedvragen

Naarmate je kind ouder wordt, krijg je steeds meer opvoedvragen. In de peuterfase zegt je kind vaak nee en wil vaak niet eten of slapen. Als je er samen niet uitkomt, kun je hulp van buitenaf inschakelen. De huisarts of het consultatiebureau kunnen je verder helpen.

Bij Vadervisie kan je terecht voor verschillende vormen van coaching of bijeenkomsten met andere vaders.

 

Goedgekeurde informatie!

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.