Loden waterleidingen

Loden waterleidingen in huis zijn gevaarlijk, omdat er looddeeltjes in het drinkwater kunnen komen.

Bij kleine kinderen kan een teveel aan lood leiden tot schade aan het zenuwstelsel, met als gevolg leer- en gedragsproblemen. Het is dus heel belangrijk om te weten of er in het huis loden waterleidingen aanwezig zijn.

Oude huizen

Sinds 1960 worden er geen loden waterleidingen meer gebruikt in de bouw. Ook zijn ze in de meeste huizen vervangen. Toch zullen er soms in oude huizen nog loden waterleidingen voorkomen. Voornamelijk in huizen die voor 1945 zijn gebouwd. Als je in een oud huis woont, kun je het best eerst zelf controleren of er loden waterleidingen zijn. Je herkent ze aan hun grijze kleur. Vermoed je dat er loden waterleidingen zijn of weet je het niet zeker? Vraag aan een loodgieter om dit na te gaan. Je kunt dan voorlopig beter geen kraanwater drinken, maar bronwater uit flessen. Gebruik dit ook voor flesvoeding

Wat kun je doen?

Als je een koophuis hebt, dan kun je een erkend installateur (een loodgieter) natuurlijk meteen de opdracht geven de loden waterleidingen te vervangen. Als je een huurhuis hebt, dan is de huiseigenaar of woningcorporatie verantwoordelijk voor het vervangen van de loden waterleidingen.

Leidingwerk nieuwe huizen

Nieuwe leidingen en kranen geven stoffen af, waaronder lood. Spoel daarom de eerste drie maanden de nieuwe kraan en leidingen dagelijks twee minuten door (heeft u alleen een nieuwe kraan, dan is 10 seconden doorspoelen voldoende).

Het gaat om de kranen die je gebruikt bij het bereiden van voedsel of om uit te drinken. Heb je een mengkraan? Kies dan voor de middelste stand bij het doorspoelen.

Meer informatie

Wil je meer informatie over loden waterleidingen? Lees dan de informatie over lood in drinkwater op RIVM.nl(pdf,436kb).

 

Goedgekeurde informatie!

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.