Meeroken

Meeroken of passief roken is het inademen van de tabaksrook van iemand anders. Als iemand rookt waar je kind bij is, bijvoorbeeld in huis of de auto, loopt je kind allerlei risico's. Het is daarom goed om ervoor te zorgen dat er in de buurt van je kind niet gerookt wordt.

Risico's van meeroken

Kinderen ademen sneller dan volwassenen waardoor ze meer rook binnenkrijgen. Er zijn veel onderzoeken gedaan naar de risico's van meeroken voor kinderen. Meeroken geeft onder meer een hoger risico op:

  • middenoorontsteking;
  • infecties van de lage luchtwegen;
  • verminderde longfunctie;
  • het verergeren van astmatische klachten.
  • benauwdheid en piepende ademhaling;
  • en verkoudheid.

Op de lange termijn heb je door meeroken een verhoogde kans op kanker, hart- en vaatziekten en longaandoeningen.

Meeroken voorkomen

Stoppen met roken heeft het meeste effect. Zo geef je ook het goede voorbeeld aan je kind. Kinderen kopiëren namelijk het gedrag van hun ouders. Als jij rookt, is de kans groter dat je kind ook begint met roken.

Zorg ervoor dat er niet gerookt wordt in de auto of in de omgeving van je kind. Niet thuis, maar ook niet tijdens een bezoek aan familie of vrienden. Het is goed om te weten dat een raam openzetten in de auto, roken bij een open raam of onder een afzuigkap niet voldoende helpt. Ook als je altijd buiten rookt, is het goed om te stoppen. Er blijven namelijk giftige stoffen uit de rook achter op je haren, je kleding en je huid. Dit heet derdehands rook.

Wil je meer weten over meeroken, stoppen met roken of voorkomen dat je kind begint met roken? Kijk op de website Rokeninfo.nl.

 

Goedgekeurde informatie!

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.