Zorg en onderwijs

Elk kind heeft andere zorg nodig. Gaat jouw kind naar de dagbesteding? Of krijgen jullie begeleiding aan huis? Met de juiste verwijzing kun je verschillende soorten begeleiding en zorg krijgen.

Dagbesteding

Er bestaan allerlei soorten dagbesteding. Voor kinderen tot 5 jaar die extra steun nodig hebben in hun ontwikkeling is er bijvoorbeeld 'vroegbehandeling'. Heeft je kind ernstige ontwikkelingsproblemen dan kan het tot 7 jaar naar een medisch kinderdagverblijf (MKD). In veel gevallen kun je ook met je kind terecht bij de reguliere kinderopvang.

Begeleiding aan huis

Ook begeleiding aan huis kan er op verschillende manieren uitzien. Heeft je kind alleen dagelijkse verzorging nodig zoals hulp bij het aankleden? Of heeft je kind ook medische verzorging nodig?

Therapie

Om de ontwikkeling te stimuleren hebben veel zorgintensieve kinderen therapie nodig. Soms is de therapie al onderdeel van de dagbesteding.

Onderwijs

Alle scholen in Nederland hebben een zorgplicht. Dit betekent dat zij alle kinderen die extra ondersteuning nodig hebben een goede onderwijsplek moeten geven. Soms is er meer ondersteuning nodig dan een standaard school kan geven. In dit geval kan je kind naar het speciaal onderwijs.

 

Goedgekeurde informatie!

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.