Gezondheid en bewegen

Peuters zijn meestal heel actief en lijken geen moment rust nodig te hebben. Ze bewegen uit zichzelf al veel. Overal zien ze interessante en leuke dingen waar ze zonder aarzeling op afrennen.

Veiligheid

Een peuter in huis betekent dat je extra moet letten op de veiligheid, zowel binnenshuis als buitenshuis. Peuters zijn zich vaak nog niet bewust van gevaar.

Spelen en bewegen

Kinderen vinden het heerlijk om te spelen. Dit is een manier om veel te bewegen. Beweging is goed voor de lichamelijke, sociale, emotionele en verstandelijke ontwikkeling. Als je kind regelmatig veel beweegt, bevordert dat de weerstand en een goede gezondheid.

Hoeveel beweging heeft je peuter nodig?

In de Beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad staat hoeveel beweging je nodig hebt om gezond te blijven. Bij kinderen tot vier jaar is het vooral belangrijk dat ze gevarieerd bewegen. Door het bewegen leert je kind allerlei motorische vaardigheden. Je kunt je peuter daarbij helpen door samen te spelen. Laat je peuter bijvoorbeeld zwaaien, voorzichtig rondstappen of voorwerpen grijpen.

Laat je peuter meer bewegen

Je kunt je kind meer laten bewegen door bijvoorbeeld naar de opvang te lopen. Vooral buiten spelen is goed voor je kind. Niet alleen is de buitenlucht gezond, maar bij buiten spelen bewegen kinderen ook veel meer doordat ze de vrijheid en de ruimte hebben. Lekker naar buiten gaan is dus veel beter dan binnen tv-kijken. Misschien is peutergym iets voor je kind. Geef je peuter binnenshuis de kans om te kruipen, rollen en rond te stappen.

Overgewicht bij peuters

Al in de jonge jaren is het belangrijk om veel te bewegen en overgewicht tegen te gaan. Soms worden peuters te gemakkelijk gedragen en gereden, terwijl ze best kunnen lopen. Door je kind meer te laten bewegen, voorkom je dat het te zwaar wordt. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om op de voeding te letten.

Meer informatie over bewegen

Op de iGrow App van TNO vind je meer tips over bewegen en leuke speelplekken bij jou in de buurt.

Filmpje: Fiona over het bewegen bij peuters

[youtube=YdA_3d1m_eA]

 

Goedgekeurde informatie!

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.