Voeding

In de peutertijd groeit je kind snel. Om gezond op te groeien is het belangrijk om goed te eten en te drinken.

Gezond en gevarieerd

Een goede voeding betekent vooral gezond en gevarieerd eten, met af en toe iets tussendoor. Als een kind veel verschillende dingen eet, krijgt het voldoende voedingsstoffen binnen. Brood, groente en fruit zijn belangrijke producten om dagelijks binnen te krijgen. Kinderen tot 4 jaar hebben nog wel elke dag 10 microgram vitamine D extra nodig.

Drinken

Voldoende drinken is ook belangrijk. Voor kinderen van 1 tot 3 jaar is 1 liter vocht per dag voldoende. Kinderen vanaf 4 jaar hebben ruim 1 tot 1,5 liter vocht per dag nodig.

Water

Water is het beste om te drinken. Leer je kind dus al vroeg water drinken en drink zelf ook water. Zo geef je het gezonde voorbeeld. Om het aantrekkelijker te maken kun je het water schenken uit een mooie waterkan, bijvoorbeeld met wat schijfjes sinaasappel of citroen.

Bewegen

Leer je kind ook om genoeg te bewegen. Zo houd je je kind op een gezond gewicht; nu, maar ook later.

Handige apps

  • GroeiGids app – Met de app van de GroeiGids kun je als (aanstaande) ouder de groei en ontwikkeling van je kind(eren) bijhouden.
  • iGrow – Met de app van TNO kun je eenvoudig zien hoe je kind (van 0-10 jaar) groeit, hoe lang je kind wordt en of het een gezond gewicht heeft.
  • GezondGroeien – Met de app van het Voedingscentrum kun je de groei en ontwikkeling van je kind in je buik en de eerste jaren daarna volgen.

 

Goedgekeurde informatie!

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.