Gezond gewicht bij peuters

Een gezond gewicht is belangrijk voor het functioneren van je peuter. Het is belangrijk voor de lichamelijke gezondheid, maar ook voor de psychische en emotionele gezondheid van je kind.

Gezond gewicht dankzij gezonde voeding

Alles wat kinderen eten heeft invloed op hun gewicht en gezondheid. Het is daarom vooral belangrijk dat jekind gezond eet en niet te veel snoept. Als je kind trek heeft, kun je het beter een boterham geven dan een zak friet. Kijk ook uit met extraatjes. Bewaar die liever voor speciale momenten. Een appel of een banaan als tussendoortje is bijvoorbeeld beter dan een chocoladereep of ander snoep.

Bewegen is goed voor peuters

Voor een gezond gewicht is het belangrijk dat je peuter elke dag beweegt. Je kind krijgt beweging door bijvoorbeeld buiten te spelen. Ook kun je het een sport laten beoefenen. Het is handig om eerst samen uit te zoeken welke sport je kind leuk vindt, voordat je het aanmeldt bij een sportclub. Lees meer over peutersport op de website Allesoversport.nl.

Body Mass Index van je kind berekenen

De Body Mass Index (BMI) is een indicator voor een gezond gewicht. Je kind heeft een gezonde BMI als de verhouding tussen lengte en gewicht klopt. Voor kinderen en jongeren gelden andere BMI-waarden dan voor volwassenen. Dit is voor elke leeftijd anders, omdat je kind nog in de groei is. Je kunt de BMI berekenen op de website van het Voedingscentrum.

Handige apps

  • GroeiGids app – Met de app van de GroeiGids kun je als (aanstaande) ouder de groei en ontwikkeling van je kind(eren) bijhouden.
  • iGrow – Met de app van TNO kun je eenvoudig zien hoe je kind (van nul tot tien jaar) groeit, hoe lang je kind wordt en of het een gezond gewicht heeft.
  • GezondGroeien – Met de app van het Voedingscentrum kun je de groei en ontwikkeling van je kind in je buik en de eerste jaren daarna volgen.

Filmpje: Wat is een juiste portie voor een kind?

Een stroopwafel, glas limonade of bakje chips is te groot voor je peuter. Dit filmpje geeft op een eenvoudige manier uitleg over welke portie past bij een klein kind.


οΎ 

 

Goedgekeurde informatie!

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.