Hechting

Je steunt je kind al vanaf de geboorte door te reageren op zijn of haar behoeften. Je geeft het wat het nodig heeft: zorg, eten, kleren, een veilig huis, maar vooral ook contact, warmte, aandacht en stimulans.

Hoe bevorder je hechting?

Je kijkt goed naar je kind en gaat in op zijn behoeften. Dus je troost bij ongemak en knuffelt bij behoefte aan contact. Daardoor merken baby's dat ze krijgen wat ze nodig hebben en dat ze geliefd zijn. De band tussen jou en je kind wordt sterker als je contact maakt met je kind. Reageer op je kind als het praat of lacht en voer samen gesprekjes. Je kind hecht zich aan je en krijgt een veilig gevoel. Je kind gaat jou en ook anderen vertrouwen. Kinderen die zich veilig voelen, durven te spelen en dingen te ondernemen, omdat ze weten dat ze bij hun ouders terecht kunnen als er iets is.

Samen praten en uitleggen

Je helpt je kind de wereld te begrijpen door te benoemen wat je doet en ziet. Je kunt gesprekjes met je kind te voeren en waar nodig uitleg geven. Als je goed kijkt en luistert, weet je wat je kind bezighoudt. Je kunt daar dan op reageren.

Minder aandacht voor je mobiel, meer voor je kind

Steeds vaker zie je ouders achter de kinderwagen of naast de zandbak, met hun mobiel in de hand. Het lijkt alsof dit geen kwaad kan, maar het is niet goed voor de band met je kind. Je kind is steeds op zoek naar (oog)contact. Hij wil dan even jouw aandacht en bevestiging dat het goed gaat. Dat doet hij om zich veilig te voelen. Daarna kan hij weer verder spelen. Als je op deze signalen niet reageert, moet je kind het alleen uitzoeken. Dat kan de hechting schaden.

Elke keer dat je met je mobiel bezig bent, ben je onbereikbaar voor je kind. Zet meldingen op je telefoon daarom uit, zet hem op 'stil' of leg hem ver weg als je peuter wakker is. Bekijk je telefoon weer als je kind slaapt, of door iemand anders verzorgd wordt.

Maak je je zorgen over de band met je kind?

Veel peuters klampen zich wel eens vast aan hun ouders of zijn bang dat hun moeder niet terugkomt als ze even weggaat. Dat hoort bij de normale ontwikkeling. Sommige situaties kunnen erg spannend zijn voor je peuter. Bij sommige kinderen kan dit gedrag heel dwingend zijn. Ze laten zich helemaal niet kalmeren en het gedrag gaat niet over. Soms voelen kinderen zich zo onveilig dat ze weinig initiatieven durven te nemen.

Dit kunnen aanwijzingen zijn voor een hechtingsprobleem. Maak je je zorgen? Praat er dan eens met andere ouders over en met de pedagogisch medewerker van de peuterspeelzaal of de kinderopvang. Als je je toch zorgen blijft maken, is het verstandig om hulp te zoeken. Met deze en andere vragen en zorgen kun je altijd terecht bij het consultatiebureau en bij je huisarts.

 

Goedgekeurde informatie!

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.