Scheidingsangst

Sommige kinderen worden een beetje angstig als de ouder weggaat; ze beginnen te huilen. Deze angst heet scheidingsangst of verlatingsangst.

Scheidingsangst heeft te maken met angst voor het onbekende en het missen van bekende mensen en bekende situaties. Peuters kunnen zich verloren en onbegrepen voelen zonder hun ouders. Bij vertrouwde mensen die hen goed kennen, voelen ze zich veilig: daar kunnen ze van op aan. Dit heeft alles te maken met hechting.

Wat kun je doen tegen scheidingsangst?

  • Heb je je kind naar bed gebracht, dan moet het alleen gaan slapen. Om je kind wat veiligheid te bieden kun je op de slaapverdieping nog wat gaan rommelen. Dan hoort je kind dat je nog in de buurt bent.
  • Het heeft geen zin om boos te worden, want je kind kan er niets aan doen dat het bang wordt.
  • Je kunt benoemen wat je gaat doen en je daar ook aan houden. Bijvoorbeeld dat je even naar de wc gaat en daarna weer terugkomt. Bij terugkomst roep je: "Daar ben ik weer, wat goed dat jij kon wachten."
  • Je kunt benoemen wat je ziet bij je kind: "Je vindt het een beetje moeilijk dat ik nu wegga, he?"
  • Ga nooit zomaar ineens weg zonder afscheid te nemen; dat kan je kind extra angstig maken de volgende keer. Je kan immers zomaar plotseling weg zijn.
  • Je kunt duidelijke afscheidsrituelen maken als je kind naar het kinderdagverblijf of de oppas gaat. Bijvoorbeeld samen nog een puzzeltje maken of een boekje bekijken. Dan zeg je dat je weg gaat en wanneer je je kind weer komt halen (na het spelen, na de boterham, na het slapen) en dat je gaat zwaaien. Als je kind gaat huilen, laat je het troosten over aan degene bij wie je kind blijft.
  • Aarzelen bij het weggaan of weer terugkomen als je ziet dat je kind huilt helpen niet, omdat het voor je peuter dan onduidelijk is of je wel of niet weg zal gaan.

‘s Nachts huilend wakker worden

Sommige peuters worden ‘s nachts wakker en gaan dan huilen. Dit kan een combinatie zijn van angst voor het donker en scheidingsangst. Als papa of mama bij het bedje komt, is alles over.

Eenkennigheid

Scheidingsangst is iets anders dan eenkennigheid, dat met angst voor vreemden te maken heeft.

 

Goedgekeurde informatie!

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.