Drugs

Het gebruik van alle soorten drugs en alcohol tijdens de zwangerschap is slecht voor de baby.

Risico’s van drugsgebruik in de zwangerschap

Drugsgebruik tijdens de zwangerschap vergroot de kans op problemen tijdens de zwangerschap of bevalling. Het verhoogt het risico op een miskraam, en kan de ontwikkeling van het kind voor en na de geboorte ernstig schaden. In sommige gevallen wordt de baby met lichamelijke afwijkingen geboren.

Stoppen met verslavende middelen

  • Als je dagelijks GHB of heroïne gebruikt, is het belangrijk dat je onder medische begeleiding stopt. Hetzelfde geldt wanneer je dagelijks veel alcohol drinkt. Je kunt namelijk gevaarlijke ontwenningsverschijnselen krijgen.
  • Met andere middelen kun je zelfstandig proberen te stoppen. Je krijgt hiervan geen afkickverschijnselen. Toch kan het stoppen moeilijk zijn en kun je hulp inschakelen wanneer het je alleen niet lukt. Er zijn verschillende vormen van hulp.

Lukt het je niet om te stoppen met het gebruiken van drugs? Vertel dit dan aan je verloskundige. Het is belangrijk dat zij dit weet. Zij kan je dan goed begeleiden en je helpen om de juiste hulp te vinden.

 

Goedgekeurde informatie!

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Gerelateerde onderwerpen