Roken tijdens de zwangerschap

Roken tijdens de zwangerschap is gevaarlijk voor je ongeboren kind.

Schadelijke stoffen in sigaretten

Als je rookt, komen de schadelijke stoffen uit de sigaret in je bloed terecht. Via de navelstreng geef je deze schadelijke stoffen door aan je baby. Dit kan verschillende risico’s met zich meebrengen.

Risico’s van roken voor de gezondheid van je baby

  • De kans op een miskraam is groter als je rookt tijdens de zwangerschap.
  • Roken verhoogt de kans dat de placenta loslaat. De placenta komt normaal pas los na de bevalling. Bij placentaloslating gebeurt dat al eerder. De baby krijgt geen zuurstof meer en kan daardoor doodgaan.
  • De kans op een vroeggeboorte is twee keer zo groot wanneer de moeder tijdens de zwangerschap rookt. Als een baby vóór de zevenendertigste week van de zwangerschap wordt geboren, noemen we dit een vroeggeboorte. Kinderen die te vroeg geboren worden, zijn vaak zwakker en kunnen sneller ziek worden.
  • Baby’s van rokende moeders hebben gemiddeld een lager geboortegewicht dan baby’s van niet-rokende moeders. Een baby van een rokende moeder weegt gemiddeld ongeveer 150 tot 250 gram minder. Kinderen met een lager geboortegewicht zijn vaak zwakker en kunnen zich na de bevalling minder goed op temperatuur houden.
  • Een baby van een rokende moeder heeft meer kans op afwijkingen als ademhalingsproblemen, gedragsstoornissen, een hazenlip of klompvoetjes.
  • Roken tijdens de zwangerschap vergroot de kans op wiegendood.

Meeroken is ook schadelijk

Niet alleen zelf roken tijdens de zwangerschap is schadelijk. Ook als je de rook van iemand anders inademt (meeroken), komen er schadelijke stoffen in je bloed terecht. Deze stoffen komen ook in het bloed van je ongeboren baby terecht. Probeer daarom te voorkomen dat je in de rook zit, zowel thuis als ergens anders. Vraag rokers in je omgeving om buiten te roken.

Advies en ondersteuning bij stoppen met roken

Wil je stoppen met roken? Dan kun je de huisarts of verloskundige om advies en ondersteuning vragen. Ook kun je voor meer informatie over stoppen met roken kijken op Ikstopnu.nl.

Filmpje Rookvrij zwanger

Wat voor invloed heeft roken op vruchtbaarheid? Wanneer kun je er het beste mee stoppen en hoe? Bekijk in het filmpje van Trimbos en de Nederlandse Vereniging van Obstetrie en Gynaecologie hoe (aanstaande) moeders het aanpakken. 

 

Goedgekeurde informatie!

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Gerelateerde onderwerpen