Voedselallergie

Sommige kinderen worden geboren met een verhoogd risico om een voedselallergie te ontwikkelen. Bij een voedselallergie maakt het afweersysteem antistoffen aan tegen bepaalde eiwitten in het voedsel. Deze eiwitten worden ook wel allergenen genoemd. Ze zorgen voor allergische reacties. Onder andere koemelk, ei, pinda’s en noten bevatten allergenen die heftige allergische reacties kunnen veroorzaken.

Erfelijke aanleg voor overgevoeligheid tegen voedsel

Als voedselallergie voorkomt in je gezin, bij jou, je partner of andere kinderen, bestaat er een verhoogd risico dat je baby er ook last van zal hebben. Moedermelk is de beste voeding voor kinderen met een verhoogd risico op voedselallergie. Borstvoeding zorgt ervoor dat het maag-darmkanaal goed groeit en rijpt. Er zitten immuunstoffen in die zorgen voor meer weerstand.

Hypoallergene voeding

Helaas helpt ‘hypoallergene flesvoeding’ niet om het risico op een koemelkallergie te verkleinen. Geef je kind deze kunstvoeding dus niet als er nog geen voedselallergie is vastgesteld.

Niet roken

Heb je het vermoeden dat je kind een verhoogd risico heeft om een voedselallergie te ontwikkelen, dan kun je nog meer preventieve maatregelen nemen. Borstvoeding geven is een goede tip, maar daarnaast is het al eerder, tijdens je zwangerschap, belangrijk dat je niet rookt. Ook na de geboorte is het beter dat er niet gerookt wordt in de buurt van de baby.

Allergie door borstvoeding

Heel soms krijgt een baby een allergische reactie op voedingsmiddelen die je als moeder eet en die daardoor in de moedermelk terechtkomen. Als je baby bijvoorbeeld last heeft van kolieken (hevige, krampachtige pijn), diarree, eczeem of benauwdheid, kan dit komen door een allergische reactie. Je huisarts en de arts op het consultatiebureau zijn dan de aangewezen personen om advies aan te vragen.

Meer informatie over voedselallergieën

Op de website Huidhuis.nl vind je meer informatie over voedselallergieën en ook informatie over andere huidaandoeningen.

 

Goedgekeurde informatie!

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.