Eerste afspraak verloskundige

Zodra je weet dat je zwanger bent, is het verstandig om snel een verloskundige te kiezen en te bellen voor een eerste afspraak. Verloskundigen willen graag dat je zo snel mogelijk langskomt, zodat ze je zo goed mogelijk kunnen informeren en begeleiden.

De eerste afspraak wordt meestal gepland voor als je tussen de acht en tien weken in verwachting bent. De huisarts kent alle verloskundigen bij jou in de buurt. Je kunt zelf ook een verloskundige zoeken, bijvoorbeeld op KNOV.nl.

Eerder contact met de verloskundige

Als je niet wilt wachten tot je acht weken zwanger bent, bijvoorbeeld omdat je niet precies weet hoe lang je zwanger bent of omdat er een erfelijke ziekte voorkomt in de familie, kun je natuurlijk al eerder contact opnemen met de verloskundige. Ook als je medicijnen slikt waarvan je niet zeker weet of die veilig zijn, kun je je verloskundige bellen.

Wat neem je mee naar je eerste afspraak?

Schrijf alles op en neem dat lijstje mee naar de eerste afspraak. Noteer bijvoorbeeld:

 • de eerste dag van je laatste ongesteldheid;
 • hoe vaak en hoe regelmatig je ongesteld werd voordat je zwanger was;
 • wanneer je gestopt bent met de pil;
 • wanneer uit de zwangerschapstest bleek dat je zwanger was;
 • of er afwijkingen of ziekten in de familie voorkomen.

Denk daarnaast ook aan:

 • je verzekeringspasje;
 • je legitimatiebewijs (paspoort of rijbewijs);
 • gegevens over een eventuele vorige zwangerschap.

De eerste afspraak bij de verloskundige

Tijdens de eerste afspraak zal de verloskundige jou veel vragen stellen. Ze heeft informatie nodig over je algemene gezondheid en je medische geschiedenis.

De verloskundige geeft daarnaast ook een heleboel informatie, bijvoorbeeld over voeding, kraamzorg, prenatale onderzoeken, zwangerschapscursussen en de kans op een verhoogde bloeddruk. Natuurlijk kun je de verloskundige ook alles vragen over je zwangerschap en over de bevalling.

Lichamelijk onderzoek

De eerste afspraak met de verloskundige wordt meestal gepland in de negende week van de zwangerschap. Uitwendig onderzoek heeft dan nog niet zo veel zin, omdat het hartje van je baby nog niet te horen is en je nog niets kunt voelen. Het enige lichamelijk onderzoek dat je verloskundige waarschijnlijk zal doen, is je bloeddruk opmeten en bloed afnemen voor bloedonderzoek.

Bloedonderzoek

Bij je eerste bezoek neemt de verloskundige wat bloed af. Dit bloedmonster wordt doorgestuurd naar het laboratorium voor onderzoek. Het laboratorium:

 • bepaalt welke bloedgroep je hebt (A, B, AB of 0), en onderzoekt je bloed op antistoffen tegen rhesus-D en rhesus-c;
 • bepaalt of je bloed antistoffen bevat tegen bepaalde bloedgroepen;
 • onderzoekt je bloed op de infectieziekten hepatitis B, syfilis en hiv;
 • onderzoekt of je bloedarmoede hebt;
 • meet je bloedsuikerspiegel.

Soms wijst het onderzoek uit dat de baby kans heeft om ziek te worden. Vaak is behandeling mogelijk. Voor meer informatie over de bloedonderzoeken kun je terecht op RIVM.nl.

Vervolgafspraken bij de verloskundige

Tijdens je zwangerschap zul je regelmatig naar het spreekuur gaan, zodat de verloskundige de ontwikkeling van je baby kan controleren en eventuele complicaties snel kan ontdekken. In het begin kom je maandelijks op afspraak. Wanneer je zwangerschap vordert, zul je vaker op afspraak komen.

 

Goedgekeurde informatie!

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.