Zwangerschapsduur meerling

Ben je zwanger van een meerling? Dan is de kans groot dat je baby’s eerder op de wereld komen dan na veertig weken zwangerschap.

De gemiddelde zwangerschapsduur is:

  • bij een tweeling 37 weken;
  • bij een drieling 34 weken;
  • bij een vierling 31 weken.

Lager geboortegewicht bij een meerling

Dat tweelingen vanaf ongeveer tweeëndertig weken zwangerschap langzamer groeien dan eenlingen, is niet ongewoon. Meerlingen wegen bij de geboorte vaak minder dan eenlingen bij eenzelfde zwangerschapsduur. Van de tweelingen weegt 8 procent minder dan 1500 gram bij de geboorte; van de drielingen is dat 30 procent.

Waardoor komt de bevalling eerder op gang?

Je baarmoederwand rekt extra op door de aanwezigheid van meer dan één baby. Daardoor komt de weeënactiviteit eerder op gang. Je wordt daarom meestal ter observatie in het ziekenhuis opgenomen. Als de bevalling echt te vroeg op gang komt, geeft de verloskundige of de gynaecoloog soms weeënremmende medicijnen.

Bevallen in het ziekenhuis

Voor het bevallen van een meerling ga je altijd naar het ziekenhuis. De risico’s op complicaties zijn namelijk groter dan bij één baby. De kans is ook aanwezig dat de baby’s nog een tijdje in de couveuse moeten liggen.

 

Goedgekeurde informatie!

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.