Babyautostoeltje

Je baby kan in principe meteen vanaf de geboorte vervoerd worden in een babyautostoeltje.

Veiligheidseisen voor autostoeltjes

  • Koop altijd een stoeltje dat aan de Europese veiligheidseisen voldoet. Kinderzitjes moeten goedgekeurd zijn volgens ECE-reglement 44/03, 44/04 of i-Size. Het goedkeuringslabel ziet eruit als een label of een sticker en is te herkennen aan de oranje kleur en een nummer onder aan het label.
  • Je kunt je baby het best vervoeren op de achterbank in een babyautostoeltje en dus niet in de reiswieg of op schoot. Dat is levensgevaarlijk als er ineens geremd moet worden of bij een onverwachte manoeuvre.
  • Als je een tweedehands stoeltje aanschaft, controleer dan of het niet beschadigd is of betrokken is geweest bij een aanrijding. Zo’n stoeltje is dan niet meer veilig.

Airbag

  • Is je auto voorzien van een passagiersairbag, zet je kind dan nooit in een autostoeltje op de voorstoel, tenzij de airbag is uitgeschakeld.
  • Zet het babyautostoeltje altijd met de rug naar voren toe, dus tegen de rijrichting in.
  • Zet je baby in het autostoeltje vast met de Y-gordel van het autostoeltje zelf. Zet vervolgens het autostoeltje vast met de driepuntsgordel in de auto.

Schaf het babyautostoeltje op tijd aan

Het is een goed idee om het babyautostoeltje een paar weken voor de bevalling alvast in huis te halen. Dan heb je rustig de tijd om uit te zoeken hoe het stoeltje werkt en hoe het in de auto vastgemaakt moet worden, zodat je weet hoe het moet als de baby er is.

Nieuwe regelgeving autostoeltjes: i-Size

Sinds juli 2013 bestaat een nieuwe regelgeving voor autostoeltjes: i-Size. De nieuwe i-Size autostoelen maken het mogelijk om kinderen, tot een minimale leeftijd van 15 maanden, achterwaarts te vervoeren. De stoelen bieden nog meer bescherming bij frontale en zijwaartse botsingen. Ook worden kinderen niet langer op gewicht, maar op lengte ingedeeld. De huidige norm(ECE/R44) zal waarschijnlijk tot 2018 blijven bestaan. De huidige autostoelen mogen dus voorlopig nog gewoon gebruikt worden en bieden voldoende veiligheid.

Meer informatie over veilig vervoer

Meer informatie over veilig vervoer van kinderen in de auto vind je op Veiligheid.nl.

 

Goedgekeurde informatie!

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.