Iedereen weet dat moedermelk de voeding is die hoort bij baby´s. Vrijwel alle vrouwen kunnen borstvoeding geven. Het is een natuurlijk en aangeleerd gedrag. Vaak is het voor ouders met een eerste kind een spannend begin met veel vragen en soms wat onzekerheid over of het goed gaat, of de baby genoeg voeding krijgt en wat normaal is of niet. Het opstarten van de borstvoeding is eerst intensief maar eenmaal op gang en in evenwicht, ervaren ouders het als makkelijk, goedkoop en een fijn intiem rustmoment voor moeder en baby.

Na de kraamzorg komt de jeugdverpleegkundige op huisbezoek en daarna kun je wekelijks op het inloopspreekuur komen om te wegen en de borstvoeding te bespreken. Vaak ontmoet je hier ook andere moeders die borstvoeding geven en kun je ervaringen uitwisselen.

Advies bij borstvoeding

Sommige moeders ervaren problemen tijdens het geven van borstvoeding aan hun baby. Met veel vragen kan je terecht bij de jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau van STMR. Soms is meer advies en begeleiding nodig. Dan adviseert en begeleidt de lactatiekundige van STMR. Het kan daarbij gaan om:

- aanlegproblemen
- het weigeren van de borst
- pijnklachten
- terugkerende borstontsteking
- onvoldoende melkproductie
- niet goed groeien van uw baby
- premature baby
- ziekte of handicap van moeder of baby
- opnieuw opstarten van borstvoeding

Contact

Je kunt zelf contact opnemen met de lactatiekundige via klantenservice 0900-8433 of via je consultatiebureau. De vrijgevestigde lactatiekundige kan ook worden ingeschakeld (via de site van de NVL, de beroepsorganisatie van lactatiekundigen)

De kosten van een huisbezoekconsult door de lactatiekundige van STMR zijn 90,- euro inclusief reiskosten. Informeer bij uw zorgverzekeraar of deze kosten worden vergoed. Wanneer de kosten een probleem zijn, kan hierover overlegd worden met de lactatiekundige.


Ervaringsdeskundigen
Moeders die zelf gevoed hebben en zich verdiept hebben in alles rondom borstvoeding geven hebben zich georganiseerd in de vereniging LLL. Deze Borstvoedingsorganisatie heeft als doel andere moeders te steunen met informatie, folders, tijdschriften, chatforum en telefonisch contact. 

Kunstvoeding

Lukt het je niet om borstvoeding te geven? Of wil je dat niet? Ook dan adviseert de jeugdverpleegkundige of CB arts je graag over het veilig klaarmaken van de fles en het geven van flesvoeding.

Waar wij zitten

vind de locatie bij jou in de buurt